Някои автомобилисти са уверени, че пластмасовият (понякога метален или от карбон) капак

...
Някои автомобилисти са уверени, че пластмасовият (понякога метален или от карбон) капак
Коментари Харесай

Знаете ли защо двигателите на съвременните коли са покрити с капак?

Някои автомобилисти са уверени, че пластмасовият (понякога железен или от карбон) капак върху автомобилния мотор не играе никаква роля и е изработен извънредно поради декоративните си функционалности и най-много за шумо- и топлоизолация. Затова при първия ремонт мнозина смъкват кожусите и не помнят за съществуването им. Прави ли са? Безполезен ли е капакът? Много хора имат вяра, че капакът на мотора при актуалните коли единствено пречи бързо да се сменят свещите и не разрешава да се ревизира образно положението на мотора. 

Също по този начин не разрешава в точния момент да се открият течове на масло и други течности. В резултат на това той се отстранява безмилостно. Автомобилните производители обаче не вършат нещо просто по този начин. Те непрекъснато понижават разноските и в никакъв случай не конфигурират ненужни елементи в колите, които да понижават разсейването на топлината от мотора или да попречват действието му, написа AutoMedia.bg. Пластмасовият похлупак защищава мотора от нечистотия и влага, които влизат в отделението на мотора през радиаторната решетка. Голям брой датчици и електрически устройства изискват непорочност. 

В допълнение, капакът защищава запалителната система от приключване на вода от каналите за източване, когато те се запушат. Той защищава проводниците с високо напрежение, бобините за запалване и други електрически устройства от допустима влага и риск от късо съединяване. Но една от най-главните функционалности на капака е отбраната от неоторизиран достъп. Особено от страна на притежателя, до момента в който машината му е гаранционна. Все отново, в актуалните елементи има високоволтови проводници и не би било добре някой любопитен " новобранец ", който одеве е седнал зад кормилото да пипа много-много и да направи сериозна пакост (особено за себе си).

Освен това капакът покрива и всички открити въртящи се ремъци и механизми. Така е предотвратено влизането на разнообразни предмети като принадлежности, парцали и сходни, които могат да причинят сериозна повреда. Съвременният автомобил е много по-различен от този преди половин век и производителите не желаят всеки да може да човърка по мотора, когато му скимне.

В Съединени американски щати и Европа законите изискват да са предпазени от инцидентен достъп техниките с нараснала заплаха при употреба, за каквито се смятат и колите. Някога е нямало такива, само че след лавина от правосъдни каузи поради жертви, пострадвания и искове за компенсации към автопроизводителите, условията за по-голяма отбрана са обосновани с нормативни актове.

Така, пластмасовият похлупак е избран като главен съставен елемент за сигурност, защитаващ хората от токови удари, от изгаряния поради горещите изпускателни тръби, а също по този начин скрива и турбините, които работят на доста високи обороти и развиват доста високи температури. И всяко събаряне на капака на гаранционен автомобил от неоторизиран човек се смята за неразрешена интервенция в структурата на колата и може да докара до отнемане от гаранционно обслужване на транспортното средство.

При обслужване на съвременен автомобил в гаранция, притежателите имат право да правят единствено три дейности в двигателното поделение. Това са инспекция на равнището на маслото благодарение на измервателна пръчка, прибавяне на масло от кутията, както и пълнене на резервоара за миене на стъкло с течност срещу заледяване. Понякога е разрешено да се сменят изгорелите крушки, само че с напредването на технологиите и това е оставено на експертите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР